Lita inte på sannolikheten att fienden inte kommer

kd defence
Kristdemokraternas ”Försvars – and säkerhetspolitik: ett allmänintresse”

Jag har läst Kristdemokraternas ”Försvars – and säkerhetspolitik: ett allmänintresse”, som uppenbarligen försöker distansera sig från Reinfeldt-regeringens katastrofala försvarspolitik.

Dokumentet täcker en stor del av de vanligaste saker man skulle förvänta sig av ett svenskt Försvars – och säkerhetspolitik dokument; Ryssland, Nato, försvarets problematiska situation, etc. Inget riktigt nytt eller oväntat. Det fanns dock några punkter som intresserade mig och tänkte kommentera på några av dem.

 

Allt (med försvaret) har gått åt skogen!

Först gör dokumentet ett bra jobb av att lyfta fram vad som har gått fel med det svenska försvaret.

” I samband med försvarsbeslutet år 2009 gavs Försvarsmakten en tydlig inriktning för sin framtida utveckling. Kristdemokraterna stod bakom detta beslut. Förutsättningarna för beslutet förändrades dock tämligen tidigt …”

Med andra ord; Svensk försvarspolitik är reaktionär. Den reagerar på vad ryssarna gör. Detta är ett allvarligt misstag. Du borde inte bygga ett försvar för vad du behöver idag. Försvaret har en enorm fördröjning. Det tar tid att bygga upp eller förändra försvaret och det kan inte plötsligt anpassas för att möta en ny politisk situation.

Jag tror att Sun Tzu sa det bästa:

” Krigskonsten lär oss att lita inte på sannolikheten att fienden inte kommer, men på vår egen beredskap att ta emot dem; inte för risken att de inte ska attackera, utan snarare på det faktum att vi har gjort vår position oantastlig.”

Tanken är att ha ett stående här redo att möta alla uppdrag, men det är inte kostnadseffektivt eftersom det är kostsamt och mestadels överflödig. Så det behövs någon form av kompromiss. Det är där ett deltidsförsvar kommer in. Ett deltidförsvar med en professionell kärna tillåter ett land att upprätthålla ett försvar som har en viss flexibilitet, men till en mindre kostnad än en stående här. Men Sverige kan inte göra det med det deltidsförsvar vi har idag.

Dokumentet säger att hemvärnet är en viktig resurs, vilket jag hört från flera håll, men ingen är villig att ge hemvärnet de resurser som krävs. Föråldrad utrustning, brist på övningsmöjligheter och avsaknad av viktiga förbandtyper, är några av de sätt på vilket även regeringen behandlar hemvärnet vilket inte överensstämmer med att det ses som en viktig resurs.

Dokumentet ger dock ett visst hopp:

” Speciellt viktigt framstår det att utforma delar av Hemvärnet så att det skulle kunna utgöra basen i ett system avsett att underlätta mottagning av utländska stridskrafter i Sverige. ”

Vi måste förnya vårt tänkande kring hemvärnet. De behöver nya typer av förband och stridsfordon bland annat.

Inget försvar.

En annan sak av intresse i dokumentet är misslyckandet med att åta sig ett nationellt försvar.

” Landets stora yta och lilla befolkning innebär att det aldrig kommer att vara möjligt att ha tillräckliga stridskrafter gripbara i alla delar av landet för att tidigt kunna hejda en angripare. Sverige kommer heller aldrig kunna skapa en egen förmåga att för längre tid, ensamt, stå emot ett stort upplagt angrepp. ”

every single tree
försvara varenda jävla träd i hela Sverige

Detta tycker jag är ett allvarligt fel! Det är inte som om Sverige har att försvara varenda jävla träd i hela Sverige för att ha ett effektivt försvar. Det är statens uppgift och dess mening att skydda befolkningen och Sverige måste sträva efter att ha ett nationellt försvar. Allt annat är oacceptabelt.

Sverige kan ha ett nationellt försvar, men det kommer att krävas lite fantasi och kreativitet för att klara det. Mitt tips är att tänka på nivåer och förflyttningsbarhet. Återigen spelar deltidsförsvaret en viktig roll i detta.

Oviljan att bilda ett nationellt försvar är märkligt med tanke på Kristdemokraterna vill gå med i Nato. Nato har ingen egen militär. Nato fungerar genom att varje land i Nato har sitt eget nationella försvar (artikel 3). Att medvetet gå in för en politik som inte har något nationellt försvar innebär att Sveriges hopp om att ansluta sig till Nato är bortkastat.

Det riktigt stora problemet

Personalförsörjningen är idag ett stort problem, troligen det största. Övergången från värnplikt till en yrkesarmé var rätt beslut, men väldigt dåligt genomfört. Det verkar som om Sverige kommer att gå tillbaka till värnplikt för att ta itu med detta problem. Jag hoppas dock att det i så fall blir en övergående fas och att en välplanerad återgång till en yrkesarmé följer efter detta. En yrkesarmé skulle kunna innebära mer medel för försvaret. Dokumentet nämner personal och finansiering men har ingen konkret lösning. Egentligen skulle vi behöva designa ett effektivt försvar som kan försvara hela Sverige, vilket dokumentet underlåter att göra. Vi behöver alltså finanser och en detaljerad plan för hur vi kommer dit, vilket tar tid.

Sammanfattning

Dokumentet nämner viktiga saker om försvaret, men saknar verklighetsanknytning och framförhållning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s