Glöm inte hemvärnet

I och med det dåliga tillståndet för det svenska försvaret blir det mer och mer uppenbart för mig att debatten centreras runt att gå med i Nato och/eller att återinföra värnplikten. Jag anser att ingen av dessa är en lösning. Sverige behöver ett försvar innan den kan bidra till försvaret av Nato och värnplikt är ett steg bakåt i tiden till början av förra seklet. För att åtgärda problemet med försvaret måste Sverige göra ett antal saker ifrån att omorganisera till att återupprusta, men framför allt få till en realistisk finansiering.

I debatten saknas hänvisning till hemvärnet. Hemvärnet beskrivs som en viktig resurs, men behandlas som en andra klassens organisation. Armén ser ner på dem trots att organisationen har förändras dramatiskt under de senaste åren för att bli en viktig del av det svenska försvaret. Jag förundras över varför Sverige tar in nya värnpliktiga från gatan utan militär utbildning och ger dem de bästa vapnen, men när de avslutar sin tjänst och flyttar över till hemvärnet har de plötsligt förlorat sitt värde. Hemvärnet har en stor potential, som verkar ha undgått regeringen.

Uppgradera Hemvärnet till en realistisk försvarskraft

Träning

Många i hemvärnet är bland de mest entusiastiska soldater militären har. De har gjorde deras värnplikt och sedan erbjuder sig att göra mer. De är välutbildade och många är jägare. De kan inte uppehålla sina färdigheter med bara fyra eller åtta dagar utbildning/träning per år. Om KFÖ och SÖF kombinerades till ett två veckors träningspass vore det ett steg i rätt riktning för att förbättra deras utbildning. Genom att lägga till regelbundna utbildningskvällar  där de kan uppdateras deras grundläggande färdigheter skulle också hjälpa.

HV i ARMA II
HV i ARMA II

Det finns mycket kommersiella datorprogram som Hemvärnet kan använda för att underlätta träningen. T.ex. ARMA III med ytterligare svenska hemvärnsförband, Steel Panthers MBT och Battle Commander samt även Skype för att öva signalering.

Uppgradera vapensystemet

Dagens hemvärn är ett lätt infanteri. Sverige har utrustning för att uppgradera de flesta av dem till mekaniserade eller mekaniserade lätt infanteri. Genom att byta ut de gamla BV206:s med nya BvS10:s samt nya pansarskyttefordon och CV90:s skulle de kunna uppgraderas. Det behövs också introduceras luftvärnsvapen och artilleri. Denna utrustning skulle öka stridsförmågan hos hemvärnet.

Pansarterrängbil 360
Pansarterrängbil 360
Hägglunds_BvS10
BvS10 ”Viking”

Omorganisering

Sverige skulle också kunna skapa Hemvärn pansarförband eftersom de har stridsvagnar tillgängligt. Införande av nya förband såsom artilleri, kommer luftvärn och jägarförband skulle också hjälpa. Det är möjligt att utbilda nya soldater så att de kan köra stridsvagnar och använda artilleri. Army Reserve i Storbritannien har genomfört dessa ändringar.

Flygvapen- och marinförband borde också skapas.

Utgifter

Omorganisering och återupprustning kostar. Vi kommer inte att få ny utrustning gratis, men den totala kostnaden för att bygga upp hemvärnet bör erbjuda ett kostnadseffektivt sätt att bygga upp ett effektivt territoriellt försvar. Detta bör bli billigare än en heltid armén.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s